Translate

9.1.13

Kruche ciasteczka z kremem z białej czekolady / crispy cookies with white chocolate cream


...kruche ciasteczka z kremem z białej czekolady...

...po świątecznym obżarstwie pora na coś lekkiego (co nie znaczy że nie kalorycznego) i moocno czekoladowego :-)


kruche ciasteczka
200g mąki pszennej
200g mielonych migdałów
1 łyżka gorzkiego kakao
150g masła
1 jajko

masa do przełożenia
100g białej czekolady
60ml śmietanki kremówki
10g masła



1- wymieszaj dokładnie wszystkie składniki: mąkę, migdały, kakao, masło i jajko
2 - ciasto zlep w kulkę i wstaw na 1h do lodówki  
3 - cienko rozwałkuj ciasto; wytnij ciasteczka (tak, aby była ich parzysta liczba)

Pieczenie: 180 stopni, ok. 12 minut

Masa: śmietankę zagotuj, a następnie wrzuć do niej małe kawałki masła i czekolady; rozpuść do otrzymania jednolitej masy; ostudzoną masą smaruj wystudzone ciasteczka, przykrywaj drugim

:-)  bon appetit! :-) ! ! !






Wszystkie pomoce kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker, miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją, a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz