Translate

11.5.13

Tort bezowy daquas - dakłas / meringue cake daquas

   
Majowy weekend spędziłam zdecydowanie nie w kuchni... no niestety :p...ale, ale! już nadrabiam zaległości! I to pełną parą :-)!
Dlatego dzisiaj coś bardziej ambitnego, spektakularnego i prawdziwego na osłodę, zwłaszcza po tym wczorajszym deszczowym dniu :-D . Tort dakłas... mój ulubiony!!!... zresztą nie tylko mój;-)...

przepis na 1 krążek (pieczemy 2 krążki)
6 białek
300g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
   
krem karmelowy
250g serka mascaropne
6 łyżek masy kajmakowej
250g śmietany kremówki
150g rodzynek, orzechów, fig
6 łyżek miodu
2 łyżki spirytusu

Przygotowanie:
1 – ubij białka na sztywną pianę
2 – dodaj cały czas ubijając: cukier (partiami), mąkę i sok z cytryny
3 – przełóż ciasto do foremek(lub na papier do pieczenia na blasze); po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia (bezy i piekarnika)
4 –  przygotowanie kremu: wymieszaj  miód ze spirytusem i dodaj do bakalii; ubij śmietanę na sztywno; utrzyj serek mascarpone z masą kajmakową; następnie połącz ze sobą wszystkie składniki; przekładaj wystudzoną bezę schłodzonym kremem
5 – krążki bezowe przełóż kremem; tort posyp kakao lub kawą

  Pieczenie: 150 stopni; ok. 90 minut





:-)  bon appetit! :-)


Wszystkie pomoce kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker, miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją, a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)

2 komentarze: