Majowy weekend
spędziłam zdecydowanie nie w kuchni... no niestety :p...ale, ale! już nadrabiam
zaległości! I to pełną parą :-)!
Dlatego dzisiaj
coś bardziej ambitnego, spektakularnego i prawdziwego na osłodę, zwłaszcza po
tym wczorajszym deszczowym dniu :-D . Tort dakłas... mój ulubiony!!!... zresztą
nie tylko mój;-)...
przepis
na 1 krążek (pieczemy 2 krążki)
6 białek
300g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
krem karmelowy
250g serka mascaropne
6 łyżek masy kajmakowej
250g śmietany kremówki
150g rodzynek, orzechów, fig
6 łyżek miodu
2 łyżki spirytusu
Przygotowanie:
1
–
ubij białka na sztywną pianę
2
– dodaj
cały czas ubijając: cukier (partiami), mąkę i sok z cytryny
3
– przełóż
ciasto do foremek(lub na papier do pieczenia na blasze); po upieczeniu pozostaw
bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia (bezy i piekarnika)
4
– przygotowanie kremu: wymieszaj miód ze spirytusem i dodaj do bakalii; ubij
śmietanę na sztywno; utrzyj serek mascarpone z masą kajmakową; następnie połącz
ze sobą wszystkie składniki; przekładaj wystudzoną bezę schłodzonym kremem
5
– krążki bezowe przełóż kremem; tort posyp kakao
lub kawą
:-) bon appetit! :-)
Wszystkie pomoce
kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker,
miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty
Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją,
a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna
wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)
Też go uwielbiam :) Cudny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń:-) dzięki!
Usuń