Translate

30.3.13

Kruchy mazurek z masą kajmakową / easter


Mazurki od XIX wieku goszczą na naszych wielkanocnych stołach. Te najbardziej tradycyjne mają spody z opłatków czy wafli, a rzadziej z ciasta kruchego czy drożdżowego. Pokryte są zazwyczaj słodką masą lub farszem. Dawniej ich dekoracje przypominały rzymskie mozaiki, gdzie swoje korzenie mają ich nazwy.

Poniżej przedstawiam przepis na najpopularniejszego, łatwego i szybkiego w przygotowaniu mazurka - kruchego mazurka z masą kajmakową -  szczególnie lubią go wielbiciele krówek:)


składniki
300g mąki  krupczatki
200g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
3 gotowane żółtka
1 cukier waniliowy

Przygotowanie
1 – żółtka oddziel od białek, a następnie ugotuj je (ok 10 minut) na sicie w garnku, wystudź
2 – do przesianej mąki dodaj cukier puder, cukier waniliowy i posiekaj wszystko razem z masłem


3 – następnie ugotowane żółtka przetrzyj przez sito i dodaj do ciasta, wszystko szybko zagnieć


4 – ciasto włóż do lodówki na około 20-30 minut
5 – z części ciasta uformuj wałeczek o średnicy 5mm, a pozostałe rozwałkuj na grubość 5mm / możesz też użyć formy do tarty (tak jak w moim przypadku, polecam ten pomysł)

 

6 – na ostudzone ciasto nałóż kajmak i udekoruj je :-)


Pieczenie: 200stopni; ok. 15 minut

Kajmak (możesz kupić gotowy z puszki, rozpuścić krówki, ugotować mleko skondensowane, lub samodzielnie go przygotować)



:-)  bon appetit! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz