Mazurki od XIX wieku goszczą na naszych wielkanocnych
stołach. Te najbardziej tradycyjne mają spody z opłatków czy wafli, a rzadziej z
ciasta kruchego czy drożdżowego. Pokryte są zazwyczaj słodką masą lub farszem. Dawniej
ich dekoracje przypominały rzymskie mozaiki, gdzie swoje korzenie mają ich nazwy.
Poniżej przedstawiam przepis na najpopularniejszego,
łatwego i szybkiego w przygotowaniu mazurka - kruchego mazurka z masą kajmakową - szczególnie lubią go wielbiciele
krówek:)
składniki
300g mąki
krupczatki
200g
masła w temperaturze pokojowej
100g cukru
pudru
3 gotowane
żółtka
1 cukier
waniliowy
Przygotowanie
1
– żółtka
oddziel od białek, a następnie ugotuj je (ok 10 minut) na sicie w garnku, wystudź
2
– do przesianej mąki
dodaj cukier puder, cukier waniliowy
i posiekaj wszystko razem z masłem
3
– następnie ugotowane żółtka przetrzyj przez sito i dodaj do ciasta, wszystko szybko
zagnieć
4
– ciasto włóż do lodówki na około 20-30 minut
5
– z części ciasta uformuj wałeczek o średnicy 5mm, a
pozostałe rozwałkuj na grubość 5mm / możesz też użyć formy do tarty (tak jak w moim
przypadku, polecam ten pomysł)
6
– na ostudzone ciasto nałóż kajmak i udekoruj je
:-)
Pieczenie: 200stopni; ok. 15 minut
Kajmak (możesz
kupić gotowy z puszki, rozpuścić krówki, ugotować mleko skondensowane, lub
samodzielnie go przygotować)
:-)
bon appetit! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz