Translate

14.6.13

Kruszon z rabarbarem, figami i miodem / cake with rhubarb, figs and honey


Kochani:)! Dzisiaj  obiecany przepis na przepyszny kruszon z rabarbarem, figami i miodem... zakochałam się w nim od pierwszego kęsa, zresztą nie tylko ja... :-)  Prosty, szybki a do tego niecodzienny, ponieważ jest to zupełnie inne wcielenie rabarbaru!
Dobrego weekendu:-)!


przepis na spód (40x30cm)
150g miękkiego masła
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
1 jajko

przepis na nadzienie
500g rabarbaru
150g fig
2 cukry waniliowe
5 łyżek cukru
2 łyżki płynnego miodu

przepis na kruszonke
125g twardego masła
150g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
50g cukru


Przygotowanie:
SPÓD
1 – przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wymieszaj je z cukrem
2 – dodaj pokrojone w kawałki masło oraz jajko i całość zagnieć aż do uzyskania jednolitej konsystencji; wyłóż ciastem formę/ blachę i podziurkuj spód widelcem
3 – opcjonalnie – włóż ciasto na 1h do lodówki (będzie wtedy bardziej kruche)
4 – piecz spód na złoty kolor (około 25 minut)

NADZIENIE
1 – rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokroj na 2 cm kawałki
2 – pokroj bardzo drobno figi i dodaj do rabarbaru
3 – wymieszaj rabarbar i figi z miodem, cukrem i cukrem waniliowym


KRUSZONKA
1 – przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wymieszaj je z cukrem
2 – dodaj pokrojone w kawałki masło i całość zagnieć aż do uzyskania jednolitej konsystencji
3 – piecz spód na złoty kolor (około 25 minut)
4 – spód ciasta wyłóż nadzieniem rabarbarowym, posyp kruszonką i dalej piecz :-) (około 30 minut)

 
Pieczenie: spód 160 stopni; ok 25 minut
                  całość 180 stopni; ok 30 minut
:-)  bon appetit! :-)



Wszystkie pomoce kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker, miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją, a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz