Translate

9.2.16

Faworki - chruściki - chrusty / angel wings



...ostatnie godziny karnawału miło jest spędzić na imprezce lub w towarzystwie tych pyszności ;-)

ciasto
300g mąki
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania
2 łyżki masła
1 łyżka spirytusu
3 łyżki śmietany
1kg smalcu
szczypta soli

1 – utrzyj na jednolitą masę: żółtka z cukrem pudrem (2 łyżki), masłem i spirytusem (dodając produkty w wymienionej kolejności)
2 – wymieszaj: mąkę ze śmietaną
3 – połącz obydwie masy; dodaj szczyptę soli i zagniataj ok. 10-15 min (aż ciasto zmieni swoją konsystencję na zwartą i plastyczną)
4 – partiami rozwałkowuj ciasto (jak najcieniej) i wycinaj paski o wymiarach ok.3x12cm (lub trochę dłuższe/krótsze), które w środku nacinaj na długość ok. 5 cm; następnie przez to nacięcie przewijaj jeden koniec paska na drugą stronę




5 – smażenie: w dużym, płaskim rondlu; na średnim ogniu (smalec powinien się całkowicie rozpuścić i dobrze rozgrzać)

6 – faworki, gdy nabiorą złotego koloru wyciągamy z tłuszczu; dobrze osączamy na papierowych ręcznikach/serwetkach; jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem

 


:-)  bon appetit! :-)






przepis wg. M Łebkoweskiego „Szkoła gotowania”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz