Bliny |
... oryginalny
pomysł na weekendowe śniadanie :-), najlepsze posmarowane masłem konfiturami
lub cukrem...a w wersji luksusowej z kawiorem...
...wywodzą się z
Litwy, a jeszcze w XIX wieku uważane były za „potrawę ludu”...dopiero
na początku XX wieku pojawiły się na wytwornych stołach...
ciasto:
200g mąki
pszennej
200 ml mleka
2 jajka
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
100 g masła
szczypta soli
1 – ucieramy składniki:
drożdże, ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli, 4 łyżki mąki – odstawiamy rozczyn
do wyrośnięcia na 30 minut (można
wymieszać w shakerze)
2 – masło rozpuszczamy na
patelni, usuwamy z niego pianę i zdejmujemy z ognia
3 – jajka ubijamy
4 – do wyrośniętego
rozczynu dodajemy: pozostałą mąkę, 1 łyżkę rozpuszczonego masła, ubite
jajka – ciasto mieszamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
5 – pieczemy w foremkach np. do muffin; formę smarujemy
masłem; wylewamy ciasto na grubość około 4-5 mm
Pieczenie: 8-10 minut, 180 stopni
Podanie: z masłem, śmietaną lub kawiorem albo na słodko z
konfiturami lub cukrem
:-)
bon appetit! :-)
przepis
wg. M Łebkoweskiego „Szkoła gotowania”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz