Translate

24.1.13

Bliny - minibliny z mąki pszennej / blin

Bliny


... oryginalny pomysł na weekendowe śniadanie :-), najlepsze posmarowane masłem konfiturami lub cukrem...a w wersji luksusowej z kawiorem...

...wywodzą się z Litwy, a jeszcze w XIX wieku uważane były za „potrawę ludu”...dopiero na początku XX wieku pojawiły się na wytwornych stołach...

ciasto:
200g mąki pszennej
200 ml mleka
2 jajka
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
100 g masła
szczypta soli

1 – ucieramy składniki: drożdże, ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli, 4 łyżki mąki – odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na 30 minut (można wymieszać w shakerze)
2 – masło rozpuszczamy na patelni, usuwamy z niego pianę i zdejmujemy z ognia
3 – jajka ubijamy
4 – do wyrośniętego rozczynu dodajemy: pozostałą mąkę, 1 łyżkę rozpuszczonego masła, ubite jajka – ciasto mieszamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
5 – pieczemy w foremkach np. do muffin; formę smarujemy masłem; wylewamy ciasto na grubość około 4-5 mm



Pieczenie: 8-10 minut, 180 stopni
Podanie: z masłem, śmietaną lub kawiorem albo na słodko z konfiturami lub cukrem




:-)  bon appetit! :-)

przepis wg. M Łebkoweskiego „Szkoła gotowania”


Dania Postne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz