...bo komuś najbliższemu najmilej podarować „własne”
serce :-)
mufiny (12 sztuk)
250g
malin
300g mąki
140g
brązowego cukru
80ml oleju
200g
jogurtu naturalnego
1
jajko
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
½ łyżeczki
sody
½ łyżeczki
cynamonu
skórka z 1 cytryny
krem waniliowy (na ok. 6 sztuk)
30g
mąki
30g cukru pudru
60g
masła
250ml
mleka
1 żółtko
1 cukier waniliowy
krem czekoladowy (na ok. 6 sztuk)
10g mąki pszennej
10g mąki ziemniaczanej
35g
cukru
150ml
mleka
2 żółtka
1 cukier waniliowy
50g
czekolady deserowej lub mlecznej lub 50:50
1 – wymieszaj suchą masę: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę
cytrynową
2 – wymieszaj mokrą masę: jajko utrzyj z cukrem, olejem i jogurtem
3 – suchą masę połącz
z mokrą masą i dodaj maliny (mieszaj krótko)
4 – ciasto przełóż do
foremek
Pieczenie: 180 stopni;
ok. 25 minut
Krem (obydwa kremy przygotowuje się podobnie):
1 – wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy
2 – rozpuść w mleku masło/czekoladę oraz dodaj żółtka
3 – do gotującego sie mleka dodaj mąkę wymieszaną
uprzednio z cukrami
4 – podczas gotowania cały czas mieszaj, tak długo aż
krem zgęstnieje i otrzyma jednolitą konsystencje
5 – ostudzonym kremem dekoruj mufinki; możesz posypać
posiekanymi orzechami włoskimi
:-) bon appetit! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz