Translate

14.2.13

Mufinki malinowe / raspberry muffins




...bo komuś najbliższemu najmilej podarować „własne” serce :-)

mufiny (12 sztuk)
250g malin
300g mąki
140g brązowego cukru
80ml oleju
200g jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki cynamonu
skórka z 1 cytryny


krem waniliowy (na ok. 6 sztuk)
30g mąki
30g cukru pudru
60g masła
250ml mleka
1 żółtko
1 cukier waniliowy

krem czekoladowy (na ok. 6 sztuk)
10g mąki pszennej
10g mąki ziemniaczanej
35g cukru
150ml mleka
2 żółtka
1 cukier waniliowy
50g czekolady deserowej lub mlecznej lub 50:50

1 – wymieszaj suchą masę: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę cytrynową
2 – wymieszaj mokrą masę: jajko utrzyj z cukrem, olejem i jogurtem
3 – suchą masę połącz z mokrą masą i dodaj maliny (mieszaj krótko)
4 – ciasto przełóż do foremek


Pieczenie: 180 stopni; ok. 25 minut


Krem (obydwa kremy przygotowuje się podobnie):
1 – wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy
2 – rozpuść w mleku masło/czekoladę oraz dodaj żółtka
3 – do gotującego sie mleka dodaj mąkę wymieszaną uprzednio z cukrami
4 – podczas gotowania cały czas mieszaj, tak długo aż krem zgęstnieje i otrzyma jednolitą konsystencje
5 – ostudzonym kremem dekoruj mufinki; możesz posypać posiekanymi orzechami włoskimi

:-)  bon appetit! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz