...nie ma to jak w
niedzielny poranek dom spowity zapachem ciasta drożdżowego... i pyszne śniadanko na słodko
:-)...i drugie śniadanko...i popołudniowa kawa :-)
ciasto
500g mąki
250ml mleka
40g drożdży świeżych lub 8g drożdży suchych
4 żółtka
100g cukru
60g masła
szczypta soli
skórka z 1
cytryny
trochę rodzynek
kruszonka
100g masła
100g cukru
160g mąki
1 - wymieszaj składniki na ciasto: mąkę, masło (wcześniej rozpuszczone i wystudzone),
cukier, żółtka
2 – zrób zaczyn: drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem (nie gorącym, żeby nie „zabić”
drożdży) oraz łyżka cukru i szczyptą soli
3 – wymieszaj ciasto z zaczynem (najlepiej ręką, tak aby „napowietrzyć” drożdże) i
odstaw na 1h w ciepłym miejscu, do
wyrośnięcia
5 – do wyrośniętego
ciasta dodaj startą skórkę z cytryny i sparzone rodzynki, następnie przełóż do
formy i pozostaw na 15 minut, do wyrośnięcia
6 – przed włożeniem ciasta
do pieca posyp kruszonką
Pieczenie: 160 stopni,
ok. 30-40 minut
:-) bon appetit! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz