Translate

24.2.13

Ciasto drożdżowe sniadaniowe / yeast cake



...nie ma to jak w niedzielny poranek dom spowity zapachem ciasta  drożdżowego... i pyszne śniadanko na słodko :-)...i drugie śniadanko...i popołudniowa kawa :-)
ciasto
500g mąki
250ml mleka
40g drożdży świeżych lub 8g drożdży suchych
4 żółtka
100g cukru
60g masła
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
trochę rodzynek

kruszonka
100g masła
100g cukru
160g mąki

1 - wymieszaj składniki na ciasto: mąkę, masło (wcześniej rozpuszczone i wystudzone), cukier, żółtka

2 – zrób zaczyn: drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem (nie gorącym, żeby nie „zabić” drożdży) oraz łyżka cukru i szczyptą soli
3 – wymieszaj ciasto z zaczynem (najlepiej ręką, tak aby „napowietrzyć” drożdże) i odstaw na 1h  w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia



4 – kruszonka: utrzyj masło, mąkę i cukier



5 – do wyrośniętego ciasta dodaj startą skórkę z cytryny i sparzone rodzynki, następnie przełóż do formy i pozostaw na 15 minut, do wyrośnięcia
6 – przed włożeniem ciasta do pieca posyp kruszonką

Pieczenie: 160 stopni, ok. 30-40 minut



:-)  bon appetit! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz