...już wiosna
zaczyna się dyskretnie dobijać porzez pierwsze promienie słońca...więc tym
razem coś lekkiego i takiego bardziej wiosennego ;-) ... ale też z odrobiną czekoladowej osłody by nie było nam smutno gdy radość schowa się za chmurką !
ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
240g
mąki pszennej (lub 1:1 mąki pszennej i krupczatki)
160g
masła
80g
cukru pudru
opcjonalnie:
1 żółtko (ciasto bardziej sztywne)
albo
1 łyżka śmietany (ciasto bardziej elastyczne)
krem czekoladowy:
300ml
mleka
3 żółtka
75g
cukru
20g
mąki pszennej
20g
skrobi ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
100g
czekolady mlecznej dobrej jakości
Przygotowanie ciasta:
owoce
ananas (świeży lub z puszki)
kiwi (3 sztuki)
brzoskwinia (świeża lub z puszki)
winogorna, pomarańcze, mandarynki, itp.
1 – posiekaj na drobne kawałki masło, a następnie utrzyj je z mąką i cukrem
2 – dodaj żółtko/śmietanę
i ugnieć ciasto w kulkę (ja zazwyczaj daje żółtko, ciasto wtedy jest kruche :-))
i odstaw je na 1h do lodówki
3 – zimne ciasto przełóż do formy (postaraj się, aby było jednolite
w formie - nie miało pęknięć ani sklejeń, ponieważ to grozi tym, że po upieczeniu
będzie bardziej łamliwe), oraz starannie ponakłuwaj
je widelcem
4 – pieczenie: 10-15minut, 200 stopni (aż się zarumieni)
Przygotowanie kremu:
1 – wymieszaj mąki, cukier i cukier waniliowy
2 – rozpuść w
mleku czekoladę oraz dodaj żółtka
3 – do gotującego sie mleka dodaj mąkę wymieszaną
uprzednio z cukrami
4 – podczas gotowania cały czas mieszaj, tak długo aż
krem zgęstnieje i otrzyma jednolitą konsystencje
5 – lekko przestudzony krem nakładaj na wystudzony spód
do tarty i dekoruj owocami:-)
:-) bon appetit! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz