Translate

28.2.13

Tarta owocowa z kremem czekoladowym / fruit tart with chocolate cream


...już wiosna zaczyna się dyskretnie dobijać porzez pierwsze promienie słońca...więc tym razem coś lekkiego i takiego bardziej wiosennego ;-) ... ale też z odrobiną czekoladowej osłody by nie było nam smutno gdy radość schowa się za chmurką !

ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
240g mąki pszennej (lub 1:1 mąki pszennej i krupczatki)
160g masła
80g cukru pudru
opcjonalnie:
1 żółtko (ciasto bardziej sztywne)
albo
1 łyżka śmietany (ciasto bardziej elastyczne)

krem czekoladowy:
300ml mleka
3 żółtka
75g cukru
20g mąki pszennej
20g skrobi ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
100g czekolady mlecznej dobrej jakości

owoce
ananas (świeży lub z puszki)
kiwi (3 sztuki)
brzoskwinia (świeża lub z puszki)
winogorna, pomarańcze, mandarynki, itp.

Przygotowanie ciasta:
1 – posiekaj na drobne kawałki masło, a następnie utrzyj je z mąką i cukrem
2 – dodaj żółtko/śmietanę i ugnieć ciasto w kulkę (ja zazwyczaj daje żółtko, ciasto wtedy jest kruche :-)) i odstaw je na 1h do lodówki
3 – zimne ciasto przełóż do formy (postaraj się, aby było jednolite w formie - nie miało pęknięć ani sklejeń, ponieważ to grozi tym, że po upieczeniu będzie bardziej łamliwe), oraz starannie ponakłuwaj je widelcem
4 – pieczenie: 10-15minut, 200 stopni (aż się zarumieni)






Przygotowanie kremu:
1 – wymieszaj mąki, cukier i cukier waniliowy 
2 – rozpuść w mleku czekoladę oraz dodaj żółtka
3 – do gotującego sie mleka dodaj mąkę wymieszaną uprzednio z cukrami
4 – podczas gotowania cały czas mieszaj, tak długo aż krem zgęstnieje i otrzyma jednolitą konsystencje
5 – lekko przestudzony krem nakładaj na wystudzony spód do tarty i dekoruj owocami:-)





:-)  bon appetit! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz