Translate

9.3.13

Mufinki cytrynowe / lemon muffins



...dzisiaj będzie znowu mufinkowo, mam do nich szczególną słabość, naprawdę potrafią smakowo zaskoczyć...w dzisiejszej odsłonie mufinki takie mniej typowe, bo bardziej babeczkowe – mufinki cytrynowe – najprostsze i najszybsze na świecie... a smakują każdemu:-)


ciasto (12 mufinek)
250g mąki
150g cukru
180g masła
4 jajka
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
1 – wymieszaj suchą masę: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia
2 – rozpuść masło i wystudź je; sparz cytrynę, zetrzyj z niej skórkę i wyduś z niej sok
3 – do suchej masy dodaj: masło, jajka, skórkę i sok z cytryny, a następnie całość delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta; ciasto nałóż do foremek


Pomysł:
- do ciasta możesz dodać drobno pokrojoną czekoladę, albo owoce
- funkcję cytryny może spełnić również pomarańcz lub mandarynka
- mufinki bez soku z cytryny są mniej chrupkie i bardziej wyrosną podczas pieczenia


Pieczenie: 200 stopni; ok. 15 minut


:-)  bon appetit! :-)

CHCESZ BYĆ NA BIERZĄCO ZE WSZYSTKIMI PRZEPISAMI - PO PROSTU LAJKNIJ ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz