ciasto
(12 mufinek)
250g mąki
150g cukru
180g masła
4 jajka
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1 – wymieszaj suchą masę: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do
pieczenia
2 – rozpuść masło i wystudź je; sparz cytrynę, zetrzyj z niej skórkę i wyduś
z niej sok
3 – do suchej masy
dodaj: masło, jajka, skórkę i sok z cytryny, a następnie całość delikatnie
wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta; ciasto nałóż do foremek
Pomysł:
- do ciasta możesz dodać
drobno pokrojoną czekoladę, albo owoce
- funkcję cytryny może
spełnić również pomarańcz lub mandarynka
- mufinki bez soku z
cytryny są mniej chrupkie i bardziej wyrosną podczas pieczenia
Pieczenie: 200 stopni;
ok. 15 minut
:-) bon appetit! :-)
CHCESZ BYĆ NA BIERZĄCO ZE WSZYSTKIMI PRZEPISAMI - PO PROSTU LAJKNIJ ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz