Translate

6.3.13

Naleśniki na słodko / sweet pancakes

..naleśniki :-)...
...naleśniki...niby łatwa sprawa...niby można je zrobić ze wszystkiego...jednak pyszne naleśniki wymagają określonych proporcji, wybranych składników i odrobiny serca :-)

ciasto
2 jajka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
½ szklanki wody gazowanej
1 cukier waniliowy
szczypta soli
szczypta cukru
masło do smażenia

1 – mieszamy wszystkie składniki – mąkę, jajka, cukier waniliowy, sól, cukier, mleko, wodę gazowaną
2 – ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany – regulować je można dodając mąkę lub wodę gazowaną
3 – ciasto smaż na maśle; a do każdego naleśnika polecam dodać specjalnie odrobinę masła

Wskazówki:
- zamiast zwykłego mleka, można dodać maślankę lub kwaśne mleko – naleśniki będą wtedy cięższe, mniej kruche i delikatne
- można ubić osobno białko – wtedy naleśniki będą bardziej pulchne
- starta skórka z cytryny, doda nadzwyczajnego aromatu
- zamiast cukru waniliowego można dodać cukier cynamonowy
- gdy mamy ochotę na naleśniki z nutella (najlepiej nałożyć ją na usmażony naleśnik jeszcze na patelni, potem owoce i jescze trochę posmażyć)



:-)  bon appetit! :-)
mniam :-) ! 

Dania Postne

8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smacznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu mi narobiłaś apetytu dziewczynko; A

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki wyglądają obłędnie, zawsze robię na sobotnie śniadanie, takie z ulubionym twarożkiem(np.Pilos)i podsmażane na masełku, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...ooo właśnie takie (takie z serkiem) chodzą za mną od wczoraj (ja robie z Danio waniliowym :)), no a co do masełka, to tak! na masełku to muszą być zawsze :-)!

      Usuń