Translate

20.3.13

Mufinki marmurkowe / marbled muffins


Upiekłam ich naprawdę wiele i nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że ich korzenie upatruje się w angielskich ciasteczkach owsianych, które jednak dość szybko, zwłaszcza za przyczyną kolonialistów angielskich, zostały zastąpione przez szybkie do przyrządzenia i oferujące wiele różnorodnych pomysłów – mufinki !
...i tak charakterystyczne dla Nowej Anglii zawierają syrop klonowy, dla Gruzji brzoskwinie, dla Florydy pomarańcze, a co ciekawego dla Meksyku chili i mąkę kukurydzianą...
W dzisiejszej odsłonie mufinki marmurkowe z dżemem jagodowym, dla osłody reszty tygodnia:-)!

mufiny (12 sztuk)
150g mąki pszennej
100g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
dżem jagodowy/wiśniowy/inny

1 – wymieszaj mokre składniki: utrzyj na puszystą masę masło z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą, dodając pojedynczo jajka


2 – wymieszaj suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia
3 – obydwie części połącz ze sobą i delikatnie wymieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy, a następnie połowę ciasta wyłóż do foremek
4 – do drugiej połowy masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, a następnie również wyłóż do foremek
5 – do każdej mufinki dodaj łyżeczkę dżemu (delikatnie go wduś do wnętrza ciasta)


Pieczenie: 150 stopni; ok. 25 minut


:-)  bon appetit! :-)





Wszystkie pomoce kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker, miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją, a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz