Translate

23.3.13

Pizza z mozzarellą i pomidorami / pizza with mozzarella and tomatoes


Pomysł na... postne jedzonko, czyli kolejna pizza do pysznej kolekcji :-)

ciasto (blacha 40x30cm)
300g mąki krupczatki
45g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy
szczypta cukru
szczypta soli
¾ szklanki ciepłej wody

farsz do pizzy
3 mozzarelle
2 puszki pomidorów (bez skórki, w całości) lub 3 świeże
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
ketchup
przyprawa do pizzy

Przygotowanie:
1 – umyj i pokroj: paprykę (w paseczki)
2 – dobrze odsącz i pokroj na pół pomidory (z puszki)/ pokroj na cienkie plasterki pomidor świeży
3 – pokroj: ser mozzarella (w plasterki); przed krojeniem dobrze go osusz np. używając ręczników papierowych
4 – ciasto - wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę: najpierw mąkę z cukrem i solą, następnie dodaj drożdże, oliwę i ciepłą wodę (około 5 minut ugniataj ciasto ręką, najlepiej przygotuj ciasto bezpośrednio przed nałożeniem na blachę, aby nie wyrosło za bardzo)



5 – na rozwałkowany cienko spód do pizzy rozsmaruj cienką warstwę ketchupu i posyp ją przyprawą do pizzy


6 – następnie nałóż w następującej kolejności: na przemian pomidory i ser mozzarella, następnie posyp papryką i ewentualnie niewielką ilością żółtego sera


Pieczenie: 200 stopni, 10-13minut


:-)  bon appetit! :-)

CHCESZ BYĆ NA BIERZĄCO ZE WSZYSTKIMI PRZEPISAMI - PO PROSTU LAJKNIJ ;-)



Wszystkie pomoce kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker, miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją, a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz