Dzisiaj,
kontynuując lekkie, zdrowe i wiosenne przepisy, kilka pomysłów i wskazówek jak
zrobić domowe sushi :-)
...domowe?...
...bo nie jestem żadnym sushi masterem:) i jest to
takie jakby trochę sushi po mojemu;-)
...bo wcale przygotowanie jego nie jest takie trudne:)..... ani czasochłonne:).....gotowanie
ryżu to łatwizna:)....a ze zawijaniem to po prostu tylko kwestia wprawy:)
Ja - gdy mam ochotę na coś dobrego to zastanawiam
się co zrobić???...kanapeczkę przygotować czy sushi :)??? ...w 99% robię
sushi...i powoli niepokoję się, czy moje
oczka skośne się nie zrobią!
Dobrej końcówki tygodnia:-)!
składniki:
ryż do sushi
wodorosty(nori)
mix sałat
papryka
zielony ogórek
wędzony łosoć
wędzony tuńczyk
krewetki
biały serek
ocet ryżowy
sos sojowy
imbir
wasabi
kompozycje
1 – ogórek
zielony, mix sałat, wędzony tuńczyk, biały serek
2 – krewetki,
papryka, mix sałat
3 – wędzony
łosoś posypany koperkiem, mix sałat, zielony ogórek, biały serek
4 – lub
każda inna :)
wskazówki
- ryż płuczemy
i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu; na każdym się znajdują
- paprykę i
ogórek kroimy w jak najdłuższe paseczki
- zwijanie
sushi - na początku najlepiej zaplanować mniej składników, wtedy się łatwiej
zwija
- specjalną
bambusową mate można zastąpić folią aluminiową
- do zlepienia
wodorostów najbezpieczniej użyć biały serek
:-)
bon appetit! :-)
Wygląda niesamowicie, na pewno wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńto czekam na relacje :-)!!!
OdpowiedzUsuńOk, dam znać ;)
Usuń