Translate

13.4.13

Tarta owocowa z kremem waniliowym / fruit tart with vanilla cream


 
I w końcu wiosna !!! i prawdziwy kwiecień... troszkę lata (słoneczka) ...troszkę zimy (gradu i deszczu) ... pachnie wiosną:-) ...nawet krokusiki zakwitły :D
Tym razem coś słodkiego na ząbek. Prawdziwie wiosennego weekendu!

ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
240g mąki pszennej (lub 1:1 mąki pszennej i krupczatki)
160g masła
80g cukru pudru
opcjonalnie:
1 żółtko (ciasto bardziej sztywne)
albo
1 łyżka śmietany (ciasto bardziej elastyczne)

krem waniliowy:
500ml mleka
2 żółtka
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
125g masła

owoce
ananas (świeży lub z puszki)
kiwi (3 sztuki)
brzoskwinia (świeża lub z puszki)
winogorna, pomarańcze, mandarynki, itp.

Przygotowanie ciasta:
1 – posiekaj na drobne kawałki masło, a następnie utrzyj je z mąką i cukrem
2 – dodaj żółtko/śmietanę i ugnieć ciasto w kulkę (ja zazwyczaj daje żółtko, ciasto wtedy jest kruche :-)) i odstaw je na 1h do lodówki
3 – zimne ciasto przełóż do formy (postaraj się, aby było jednolite w formie - nie miało pęknięć ani sklejeń, ponieważ to grozi tym, że po upieczeniu będzie bardziej łamliwe), oraz starannie ponakłuwaj je widelcem
4 – pieczenie: 10-15minut, 200 stopni (aż się zarumieni)


Przygotowanie kremu:
1 – wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy
2 – rozpuść w mleku masło oraz dodaj żółtka
3 – do gotującego sie mleka dodaj mąkę wymieszaną uprzednio z cukrami
4 – podczas gotowania cały czas mieszaj, tak długo aż krem zgęstnieje i otrzyma jednolitą konsystencje
5 – lekko przestudzony krem nakładaj na wystudzony spód do tarty i dekoruj owocami:-)

 
:-)  bon appetit! :-)

2 komentarze:

  1. U mnie szaro-buro i pada... Ale i tak jakoś bardziej wiosennie niż do tej pory :) A tarta wygląda już wręcz letnio - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) dzięki, a gdzie wiosna jest taka niemrawa?

    OdpowiedzUsuń