Pogoda
prawdziwie jesienna niestety ;-(..., a każdy promyczek słońca cieszy jak nigdy ;-)!
Kochani, dzisiaj
proponuje Wam ciasteczka takie bardziej pożywne, takie o głębszej nucie smakowej,
takie na deszczowy dzień, takie co by to humor poprawiły i dały siły na
przetrwanie ponurych wiosennych chwil :-) ... bo za tymi deszczowymi chmurkami
kryje się słonko!
ciasto
170g miękkiego masła
1 i ¼ szklanki cukru
1 jajko
¼ szklanki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 i ½ szklanki mąki pszennej
¾ łyżeczki soli
1 i ½ łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
¾ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1
–
utrzyj masło z 1 szklanką cukru na
puszystą masę
2
–
dodawaj cały czas ucierając: jajko,
miód, mleko, esencję waniliową
3
– przesiej mąkę
z solą i sodą, cynamonem i gałką do osobnej miski, a następnie połącz ją z resztą masy dodając ją
stopniowo i starannie wymieszaj
4
– następnie włóż ciasto na 1 godzinę do lodówki
5
– formowanie ciasteczek: formuj kulki wielkości orzecha włoskiego,
obtaczaj w cukrze i układaj je w odstępach 5 cm na blasze do pieczenia
Pieczenie: 175 stopni;
ok 15 minut
:-) bon appetit! :-)
Wszystkie pomoce
kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker,
miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Hmmm brzmi pysznie i fantastycznie na chłodne dni idealne!!! Moje ciasto na ciastka już czeka w lodówce ale mam problem: czy i w tym przepisie nie powinno się jeszcze tych kuleczek spłaszczyć przed pieczeniem?, tak jak w Kruchych ciasteczkach cytrynowych z cukrem?
OdpowiedzUsuńNie nie :)!.... tych nie trzeba, a nawet myślę że nie należy spłaszczać...one same się zrobią płaskie ;-) ("rozjadą się") ...w założeniu nie mają być takie cieniutkie jak te cytrynowe tylko trochę wyższe i mogą troszkę popękać :) Smakowitych i udanych wypieków życzę:-)!
OdpowiedzUsuń