Translate

5.6.13

Ciasteczka miodowe z nutką korzenną / cookies with honey and spicy


Pogoda prawdziwie jesienna niestety ;-(..., a każdy promyczek słońca cieszy jak nigdy ;-)!
Kochani, dzisiaj proponuje Wam ciasteczka takie bardziej pożywne, takie o głębszej nucie smakowej, takie na deszczowy dzień, takie co by to humor poprawiły i dały siły na przetrwanie ponurych wiosennych chwil :-) ... bo za tymi deszczowymi chmurkami kryje się słonko!


ciasto
170g miękkiego masła
1 i ¼ szklanki cukru
1 jajko
¼ szklanki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 i ½ szklanki mąki pszennej
¾ łyżeczki soli
1 i ½ łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
¾ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1 – utrzyj masło z 1 szklanką cukru na puszystą masę

2 – dodawaj cały czas ucierając: jajko, miód, mleko, esencję waniliową

3 – przesiej mąkę z solą i sodą, cynamonem i gałką do osobnej miski, a następnie połącz ją z resztą masy dodając ją stopniowo i starannie wymieszaj


4 – następnie włóż ciasto na 1 godzinę do lodówki
5 –  formowanie ciasteczek:  formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj w cukrze i układaj je w odstępach 5 cm na blasze do pieczenia

Pieczenie: 175 stopni; ok 15 minut



:-)  bon appetit! :-)






Wszystkie pomoce kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker, miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją, a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)


2 komentarze:

  1. Anonimowy30/1/14 19:49

    Hmmm brzmi pysznie i fantastycznie na chłodne dni idealne!!! Moje ciasto na ciastka już czeka w lodówce ale mam problem: czy i w tym przepisie nie powinno się jeszcze tych kuleczek spłaszczyć przed pieczeniem?, tak jak w Kruchych ciasteczkach cytrynowych z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie nie :)!.... tych nie trzeba, a nawet myślę że nie należy spłaszczać...one same się zrobią płaskie ;-) ("rozjadą się") ...w założeniu nie mają być takie cieniutkie jak te cytrynowe tylko trochę wyższe i mogą troszkę popękać :) Smakowitych i udanych wypieków życzę:-)!

    OdpowiedzUsuń