I tym razem kruszon
w kolejnej kreacji - rabarbarowej w towarzystwie truskawek :-) ...wyjątkowo trendy!
Leniwej, słonecznej
i pysznej niedzieli:-)!
przepis
na spód (40x30cm)
150g miękkiego masła
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
1 jajko
przepis
na nadzienie
50og rabarbaru
300g truskawek
2 cukry waniliowe
5 łyżek cukru
2 łyżki płynnego miodu
przepis
na kruszonke
125g twardego masła
150g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
50g cukru
Przygotowanie:
SPÓD
1
– przesiej mąkę
pszenną i ziemniaczaną, a
następnie wymieszaj je z cukrem
2
– dodaj pokrojone w kawałki masło oraz jajko i
całość zagnieć aż do uzyskania jednolitej konsystencji; wyłóż ciastem formę/
blachę i podziurkuj spód widelcem
3
– opcjonalnie
– włóż ciasto na 1h do lodówki (będzie wtedy bardziej kruche)
4
– piecz spód na złoty kolor (około 25 minut)
NADZIENIE
1
– rabarbar
umyj, obierz ze skórki i pokroj na 2 cm kawałki
2
– umyj, pokroj drobno truskawki i dodaj do rabarbaru
3
– wymieszaj rabarbar i figi z miodem, cukrem i cukrem waniliowym
KRUSZONKA
1
– przesiej mąkę
pszenną i ziemniaczaną, a
następnie wymieszaj je z cukrem
2
– dodaj pokrojone w kawałki masło i całość zagnieć aż do uzyskania jednolitej konsystencji
3
– piecz spód na złoty kolor (około 25 minut)
4
– spód ciasta wyłóż nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym
(odsącz sok który wypuściły truskawki), posyp kruszonką i dalej piecz :-)
(około 30 minut)
Pieczenie: spód 160 stopni; ok 25 minut
całość 180 stopni; ok 20 minut
:-) bon appetit! :-)
Wszystkie pomoce
kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker,
miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty
Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją,
a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna
wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz