Translate

16.6.13

Kruszon z rabarbarem i truskawkami / cake with rhubarb and strawberry


I tym razem kruszon w kolejnej kreacji - rabarbarowej w towarzystwie truskawek :-) ...wyjątkowo trendy!
Leniwej, słonecznej i pysznej niedzieli:-)!


przepis na spód (40x30cm)
150g miękkiego masła
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
1 jajko

przepis na nadzienie
50og rabarbaru
300g truskawek
2 cukry waniliowe
5 łyżek cukru
2 łyżki płynnego miodu

przepis na kruszonke
125g twardego masła
150g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
50g cukru


Przygotowanie:
SPÓD
1 – przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wymieszaj je z cukrem
2 – dodaj pokrojone w kawałki masło oraz jajko i całość zagnieć aż do uzyskania jednolitej konsystencji; wyłóż ciastem formę/ blachę i podziurkuj spód widelcem
3 – opcjonalnie – włóż ciasto na 1h do lodówki (będzie wtedy bardziej kruche)
4 – piecz spód na złoty kolor (około 25 minut)


NADZIENIE
1 – rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokroj na 2 cm kawałki
2 – umyj, pokroj drobno truskawki i dodaj do rabarbaru
3 – wymieszaj rabarbar i figi z miodem, cukrem i cukrem waniliowym


KRUSZONKA
1 – przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wymieszaj je z cukrem
2 – dodaj pokrojone w kawałki masło i całość zagnieć aż do uzyskania jednolitej konsystencji
3 – piecz spód na złoty kolor (około 25 minut)
4 – spód ciasta wyłóż nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym (odsącz sok który wypuściły truskawki), posyp kruszonką i dalej piecz :-) (około 30 minut)

Pieczenie: spód 160 stopni; ok 25 minut
                  całość 180 stopni; ok 20 minut



:-)  bon appetit! :-)





Wszystkie pomoce kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker, miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją, a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz