Translate

19.6.13

Ogórki małosolne / cucumbers



Coś orzeźwiającego na ząbek w taki upał?! Ogóreczek małosolny:-)!

Dzisiaj kolejny przepis „na czasie”, tym razem jednak zdecydowanie staropolski, ponieważ ogórki kiszone mają swoją długą historię, która sięga aż okresu wczesnego średniowiecza:-)

Przyjemnego wieczoru!

skład
2 kg małych ogórków (6-8 cm)
60g soli
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka gorczycy
2 gałązki kopru
liście wiśni, winorośli, czarnej porzeczki
kawałek korzenia chrzanu (3cm)

Przygotowanie:
1– chrzan płuczemy, obieramy, kroimy na kawałki
2– ogórki myjemy i układamy w naczyniu do kwaszenia, przekładając gałązkami kopru, liśćmi, gorczycą, czosnkiem i chrzanem
3 – gotujemy 1,5 l wody z solą, studzimy do temperatury pokojowej, zalewamy następnie ogórki i nakrywamy talerzem (możemy czymś obciążyć, tak aby  nie wypływały na wierzch)
Gotowe po 3-4 dniach.


 
 

:-)  bon appetit! :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz