Coś orzeźwiającego
na ząbek w taki upał?! Ogóreczek małosolny:-)!
Dzisiaj kolejny
przepis „na czasie”, tym razem jednak zdecydowanie staropolski, ponieważ ogórki
kiszone mają swoją długą historię, która sięga aż okresu wczesnego średniowiecza:-)
Przyjemnego wieczoru!
skład
2 kg małych ogórków (6-8 cm)
60g soli
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka gorczycy
2 gałązki kopru
liście wiśni, winorośli, czarnej porzeczki
kawałek korzenia chrzanu (3cm)
Przygotowanie:
1– chrzan
płuczemy, obieramy, kroimy na kawałki
2– ogórki myjemy i układamy w naczyniu do kwaszenia,
przekładając gałązkami kopru, liśćmi,
gorczycą, czosnkiem i chrzanem
3
– gotujemy 1,5 l wody z solą, studzimy do
temperatury pokojowej, zalewamy następnie ogórki i nakrywamy talerzem (możemy czymś
obciążyć, tak aby nie wypływały na wierzch)
Gotowe po 3-4 dniach.
:-) bon appetit! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz