Translate

13.7.13

Ciasto z rabarbarem i migdałami / cake with rhubarb and almonds




Na ten weekend proponuje Wam kolejny pomysł na słodko-kwaśne ciacho z rabarbarem... oryginalny i niepowtarzalny smak... a ciasto wykwintne! Polecam :-)
  
ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
120g miękkiego masła
200g cukru pudru
200g mąki tortowej 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
½ szklanki  migdałowych (płatków/drobno posiekanych)
500g rabarbaru
cukier puder do posypania


Przygotowanie ciasta:
1 – rabarbar umyj, obierz i pokroj na małe kawałki
2 – przesianą mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia  
3 – masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i dodaj po kolei jajka oraz ekstrakt waniliowy (można wykorzystać do tego celu blender)
4 – następnie maślaną masę wymieszaj delikatnie łyżką razem z mąką z dodatkami, mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji
5 – na samym końcu dodaj rabarbar
6 ciasto przełóż do formy i posyp migdałami

Pieczenie: 40-50 minut, 180 stopni (gdy zacznie się mocno rumienić przykryj folią aluminiową)

7 – upieczone i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem

:-)  bon appetit! :-)



\

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz