Na ten weekend
proponuje Wam kolejny pomysł na słodko-kwaśne ciacho z rabarbarem... oryginalny
i niepowtarzalny smak... a ciasto wykwintne! Polecam :-)
ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
120g miękkiego
masła
200g cukru
pudru
200g mąki
tortowej
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier
waniliowy
szczypta soli
½ szklanki migdałowych (płatków/drobno posiekanych)
500g rabarbaru
cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
1 – rabarbar umyj, obierz i pokroj na małe kawałki
2 – przesianą
mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia
3 – masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i dodaj po kolei jajka oraz ekstrakt waniliowy
(można wykorzystać do tego celu blender)
4 – następnie
maślaną masę wymieszaj delikatnie łyżką
razem z mąką z dodatkami, mieszaj aż
do uzyskania jednolitej konsystencji
5
– na samym końcu dodaj rabarbar
6 – ciasto przełóż do formy i posyp migdałami
Pieczenie: 40-50
minut, 180 stopni (gdy zacznie się mocno rumienić przykryj folią aluminiową)
7
– upieczone i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem
:-) bon appetit! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz