Dzisiaj wyczekiwany
pierwszy porzeczkowy przepis na ... tartę z białą i czerwoną porzeczką... jedną
z moich ulubionych:-)! ...nie tylko za słodko-kwaśny smak, ale także za kompozycje
kolorystyczną;-)
ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
240g mąki
pszennej (lub 1:1 mąki pszennej i krupczatki)
160g masła
80g cukru
pudru
opcjonalnie:
1 żółtko
(ciasto bardziej sztywne)
albo
1 łyżka
śmietany (ciasto bardziej elastyczne)
krem waniliowy:
500ml mleka
2 żółtka
½ szklanki cukru
pudru
½ szklanki mąki
pszennej
1 cukier
waniliowy
125g masła
biała i czerwona porzeczka
Przygotowanie ciasta:
1 –
posiekaj na drobne kawałki masło, a następnie utrzyj je z mąką i cukrem
2 – dodaj
żółtko/śmietanę i ugnieć ciasto w
kulkę (ja zazwyczaj daje żółtko, ciasto wtedy jest kruche :-)) i odstaw je na 1h do lodówki
3 – zimne
ciasto przełóż do formy (postaraj
się, aby było jednolite w formie -
nie miało pęknięć ani sklejeń, ponieważ to grozi tym, że po upieczeniu będzie
bardziej łamliwe), oraz starannie ponakłuwaj
je widelcem
4 – pieczenie: 10-15minut, 200 stopni (aż się zarumieni)
Przygotowanie kremu:
1
– wymieszaj
mąkę, cukier i cukier waniliowy
2
–
rozpuść w mleku masło oraz dodaj
żółtka
3
– do gotującego sie mleka dodaj mąkę wymieszaną
uprzednio z cukrami
4
– podczas gotowania cały czas mieszaj, tak długo aż
krem zgęstnieje i otrzyma jednolitą konsystencje
5
– lekko przestudzony krem nakładaj na wystudzony
spód do tarty i dekoruj porzeczkami:-)
:-) bon appetit! :-)

Nie sądziłam, że porzeczka może być aż tak dekoracyjna :) Super wygląda.
OdpowiedzUsuń:-)thx!
Usuńno, robi wrażenie na takiej tarcie, co nie ? :)
OdpowiedzUsuń:-)! coś dla oka i podniebienia jednocześnie;)
OdpowiedzUsuń