W dzisiejszej
odsłonie kolejny raz porzeczki :-) ...tym razem wraz z orzechami laskowymi i migdałami.
Dobrej środy!
ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
120g miękkiego
masła
200g cukru
pudru
200g mąki
tortowej
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier
waniliowy
szczypta soli
½ szklanki migdałów (płatków/drobno posiekanych)
½ szklanki orzechów laskowych (drobno posiekanych)
300/400g czerwonej
porzeczki
cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
1 – porzeczkę umyj, obierz
2 –
przesianą mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym, solą i proszkiem do
pieczenia, orzechami laskowymi
3 – masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i dodaj po kolei jajka oraz ekstrakt
waniliowy (można wykorzystać do tego celu blender)
4 –
następnie maślaną masę wymieszaj
delikatnie łyżką razem z mąką z
dodatkami, mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji
5
– na samym końcu dodaj porzeczkę
6 – ciasto przełóż do formy i posyp migdałami
7
– upieczone i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem
pieczenie: 40-50
minut, 180 stopni (gdy zacznie się mocno rumienić przykryj folią aluminiową)
:-) bon appetit! :-)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz