Translate

14.8.13

Ciasto z czerwoną porzeczką, orzechami laskowymi i migdałami / cake with red currant, almonds and hazelnut



W dzisiejszej odsłonie kolejny raz porzeczki :-) ...tym razem wraz z orzechami laskowymi i migdałami. Dobrej środy!


ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
120g miękkiego masła
200g cukru pudru
200g mąki tortowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
½ szklanki  migdałów (płatków/drobno posiekanych)
½ szklanki  orzechów laskowych (drobno posiekanych)
300/400g czerwonej porzeczki
cukier puder do posypania


Przygotowanie ciasta:
1 – porzeczkę umyj, obierz
2 – przesianą mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia, orzechami laskowymi 
3 – masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i dodaj po kolei jajka oraz ekstrakt waniliowy (można wykorzystać do tego celu blender)
4 – następnie maślaną masę wymieszaj delikatnie łyżką razem z mąką z dodatkami, mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji
5 – na samym końcu dodaj porzeczkę
6 ciasto przełóż do formy i posyp migdałami
7 – upieczone i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem

pieczenie: 40-50 minut, 180 stopni (gdy zacznie się mocno rumienić przykryj folią aluminiową)


:-)  bon appetit! :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz