Translate

4.8.13

Domowy jogurt naturalny / homemade yoghurt



Kochani, w te upały śniadanko czy kolacje... proponuje Wam w takiej formie :-)


Robiliście już sami kiedyś jogurt? Wydaje się Wam to bezsensowne, zwłaszcza w dzisiejszej dobie, gdzie lodówki w supermarketach wypełnione są po brzegi najróżniejszymi propozycjami jogurtowymi?... Po prostu przekonajcie się sami! :-)

Naturalny jogurt - idealny do porannego musli, a w aktualnej porze obfitości owocowej – wspaniały do kompozycji jogurtów owocowych, czy jako składnik koktajli!

A cały sekret tkwi w odpowiednim doborze składników, czyli mleka (z krótkim terminem ważności) a w szczególności jogurtu – bezwzględnie musi być naturalny i „prawdziwy”, a o takie na naszym rynku coraz trudniej (między innymi polecam z Kościana i Strzałkowa).

składniki
1 litr świeżego mleka (najlepiej takiego w woreczku)
3 łyżki mleka w proszku (rekomenduje Gostyńskie)
2 łyżki cukru
1 mały (ok.200g)  jogurt naturalny (najlepsze ze Strzałkowa lub Kościana)



1 – zagotuj w dużym garnku: mleko razem z mlekiem w proszku i cukrem

2 – ostudź – do 37stopni, czyli do momentu gdy mleko nie będzie już parzyć

3 – dodaj: do wystudzonego mleka dodaj cały jogurt naturalny i dobrze wymieszaj, następnie przełóż do miski

4 – odstaw w ciepłe miejsce na 6-8h (najlepiej w kuchni, zimą blisko kaloryfera), nie zamykaj szczelnie miski, najlepiej nakryj ściereczką

5 – gdy mleko uzyska gęstą konsystencje, wstaw na 4h do lodówki – i gotowe :-)!

:-)  bon appetit! :-)













4 komentarze:

  1. Anonimowy4/8/13 12:55

    Też produkuję domowy jogurt, ale bez mleka w proszku... po co tu ono?
    Prochy to niech sobie siedzą w sklepowej 'masówce' ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodaje gęstości... i nie jest szkodliwe :P;)

      Usuń
  2. Jadłam dawno dawno temu "domowy" jogurt i bardzo mi smakował i tak noszę się z zamiarem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) zrealizowania zamiaru zatem życzę ;-)!!!

      Usuń