Witajcie
Kochani!
W te mroźne,
ciemne i długie wieczory mam dla Was propozycję, która postawi was na
nogi...prawdziwa bomba energetyczna skropiona odrobiną procentowego trunku :-)
... smakowita
conieco dla miłośników czekolady i nie tylko!
Cieplutkiego
środowego wieczorku ;-)
przepis
na ciasto (32x22cm)
60 ml wina Merlot (polecam wino firmy BAREFOOT, ma wyjątkowy aromat)
120g rozdrobnionej gorzkiej czekolady
100g miękkiego masła
150g cukru
60g mąki pszennej
40g kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soli
2 jajka
przepis
na polewę
2 łyżki stołowe wina Merlot (BAREFOOT)
60 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
CIASTO
1
– w rondelku rozpuść na gładką masę masło razem z czekoladą, następnie wystudź i dodaj wina Merlot
2
– dodaj jajka
i dokładnie wymieszaj
3
– w kolejnym kroku w następującej kolejności
dodawaj mieszając: cukier, cukier waniliowy, uprzednio przesianą mąkę, kakao i sól; mieszaj do
uzyskania gładkiej masy
4
– piecz w rozgrzanym piekarniku na blaszce o
wymiarach 32x22 cm w temperaturze 180 stopni (około 25 minut)
POLEWA
1
– w rondelku rozpuść na gładką masę czekoladę wraz z masłem; ostudź
2
– dodaj wino
3
– po schłodzeniu polej ciasto polewą
Polecam
do wypieku wino
BAREFOOT MERLOT... zresztą nie
tylko do celów kulinarnych, ponieważ ma
ono wspaniały aromat i jedwabisty smak :-)
:-) bon appetit! :-)
Robiłam niedawno coś podobnego, pychotka :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję z polewą :)