Translate

31.10.13

Kruszon ze śliwkami / cake with plums


Kochani:),
Czy trzymacie się dzielnie i nie dajecie się panoszącym się wszędzie zarazom? Mam nadzieję, że tak! ...i trzymam mooocno za Was kciuki;-)!
A dzisiaj.....już tak na pożegnanie sezonu śliwekowego..... niezastąpiony i jedyny w swoim rodzaju kruszon - którego odmiana zyskała wielu sympatyków!
Rodzinnego nadchodzącego weekendu :-)!

przepis na spód (40x30cm)
150g miękkiego masła
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
1 jajko

przepis na nadzienie
500g wypestkowanych śliwek
2 cukry waniliowe
5 łyżek cukru
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu


przepis na kruszonke
125g twardego masła
150g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
50g cukru


Przygotowanie:
SPÓD
1 – przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wymieszaj je z cukrem
2 – dodaj pokrojone w kawałki masło oraz jajko i całość zagnieć aż do uzyskania jednolitej konsystencji; wyłóż ciastem formę/ blachę i podziurkuj spód widelcem
3 – opcjonalnie – włóż ciasto na 1h do lodówki (będzie wtedy bardziej kruche)
4 – piecz spód na złoty kolor (około 25 minut)

NADZIENIE
1 – śliwki umyj, wypestkuj i pokroj na ćwiartki
2 – wymieszaj śliwki z miodem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem

KRUSZONKA
1 – przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wymieszaj je z cukrem
2 – dodaj pokrojone w kawałki masło i całość zagnieć aż do uzyskania jednolitej konsystencji
3 – uprzednio upieczony spód lekko ostudź
4 – spód ciasta wyłóż nadzieniem śliwkowym (odsącz sok który wypuściły truskawki), posyp kruszonką i dalej piecz :-) (około 30 minut)

Pieczenie: spód 160 stopni; ok 25 minut
                   całość 180 stopni; ok 30 minut



:-)  bon appetit! :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz