..naleśniki :-)... |
...naleśniki...niby
łatwa sprawa...niby można je zrobić ze wszystkiego...jednak pyszne naleśniki
wymagają określonych proporcji, wybranych składników i odrobiny serca :-)
ciasto
2 jajka
1
i 1/3 szklanki mąki pszennej
1
szklanka mleka
½
szklanki wody gazowanej
1 cukier waniliowy
szczypta
soli
szczypta cukru
masło do smażenia
1 – mieszamy wszystkie składniki – mąkę, jajka, cukier waniliowy, sól, cukier,
mleko, wodę gazowaną
2 – ciasto powinno
mieć konsystencję kwaśnej śmietany –
regulować je można dodając mąkę lub wodę gazowaną
3 – ciasto smaż na maśle; a do każdego naleśnika polecam dodać
specjalnie odrobinę masła
Wskazówki:
- zamiast zwykłego mleka, można dodać maślankę lub
kwaśne mleko – naleśniki będą wtedy cięższe, mniej kruche i delikatne
- można ubić osobno białko – wtedy naleśniki będą
bardziej pulchne
- starta skórka z cytryny, doda nadzwyczajnego
aromatu
- zamiast cukru waniliowego można dodać cukier
cynamonowy
- gdy mamy ochotę na naleśniki z nutella (najlepiej nałożyć ją na usmażony naleśnik jeszcze na patelni, potem owoce i jescze trochę posmażyć)
:-) bon appetit! :-)
mniam :-) !
wyglądają bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńi mają wielu amatorów ;)
Usuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńcałkowicie rozumiem :D!
UsuńZnowu mi narobiłaś apetytu dziewczynko; A
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają obłędnie, zawsze robię na sobotnie śniadanie, takie z ulubionym twarożkiem(np.Pilos)i podsmażane na masełku, pycha:)
OdpowiedzUsuń...ooo właśnie takie (takie z serkiem) chodzą za mną od wczoraj (ja robie z Danio waniliowym :)), no a co do masełka, to tak! na masełku to muszą być zawsze :-)!
Usuń