Ławeczka,
stoliczek, herbatka i pyszna mufinka...a to wszystko
wśród promieni
zachodzącego, ciepłego słonka! Dobrego wieczorku :-)
Dzisiaj
mufinki jabłkowe, jako że jedynymi „świeżymi” owocami są teraz jabłuszka,
których mamy do wyboru do koloru;)
ciasto na 12 sztuk (mniejszych
mufinek)
120g mąki
pszennej
120g masła
w temperaturze pokojowej
120g cukru
2 jajka
1 łyżeczka
cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
krem lukrowy:
50g serka
śmietankowego
30g masła
140g cukru
pudru
jabłko do przybrania
Przygotowanie ciasta:
1 – masło ubij z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj pojedynczo jajka i dalej ubijaj
2 – mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia
3 –
obydwie masy połącz ze sobą delikatnie mieszając
4 – jabłka umyj i pokoroj w kosteczkę lub
zetrzyj na tarce (gdy jabłka są bardzo soczyste, nadmiar soku odcedź i nie
dodawaj go do ciasta)
5 –
jabłka wymieszaj bardzo delikatnie z ciastem; nałóż ciasto do foremek
6 – pieczenie:
20-25minut, 150 stopni
Przygotowanie kremu:
1
– ubij razem
wszystkie składniki: ser z masłem i
cukrem pudrem
2
– gdy krem jest zbyt rzadki dodaj cukru pudru
3
– udekoruj jabłkiem
:-) bon appetit! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz