Translate

17.4.13

Mufinki jabłkowe / apple muffins

 


Ławeczka, stoliczek, herbatka i pyszna mufinka...a to wszystko
wśród promieni zachodzącego, ciepłego słonka! Dobrego wieczorku :-)

Dzisiaj mufinki jabłkowe, jako że jedynymi „świeżymi” owocami są teraz jabłuszka, których mamy do wyboru do koloru;)

ciasto na 12 sztuk (mniejszych mufinek)
120g mąki pszennej
120g masła w temperaturze pokojowej
120g cukru
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
½  łyżeczki proszku do pieczenia

2 jabłka

krem lukrowy:
50g serka śmietankowego
30g masła
140g cukru pudru

jabłko do przybrania

Przygotowanie ciasta:
1 – masło ubij z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj pojedynczo jajka i dalej ubijaj

2 – mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia

3 – obydwie masy połącz ze sobą delikatnie mieszając

4 – jabłka umyj i pokoroj w kosteczkę lub zetrzyj na tarce (gdy jabłka są bardzo soczyste, nadmiar soku odcedź i nie dodawaj go do ciasta)
5 – jabłka wymieszaj bardzo delikatnie z ciastem; nałóż ciasto do foremek

6 – pieczenie: 20-25minut, 150 stopni



Przygotowanie kremu:
1 – ubij razem wszystkie składniki:  ser z masłem i cukrem pudrem
2 – gdy krem jest zbyt rzadki dodaj cukru pudru
3 – udekoruj jabłkiem

:-)  bon appetit! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz