Za każdym razem,
odwiedzając pobliski ryneczek zastanawiam się na ile 'plastikowe' (lub co gorsza mają paszport chiński) są pojawiające się
coraz to nowsze nasze polskie owoce :-)... na razie tylko się im przyglądam i czekam
na te prawdziwe:P
Jedynie nie mam
wątpliwości do naszych jabłuszek, dlatego dzisiaj kolejne mufinki z jabłkiem i cukrem
waniliowym – jak to mufinki najlepsze jeszcze ciepłe, a te polecam szczególnie z
lodami waniliowymi!
Dobrego czwartku
i lekkiego piątku :)
ciasto na 12 sztuk
250g mąki
pszennej
80ml oleju
roślinnego
250g jogurtu
naturalnego
125g cukru
1 jajko
2 łyżki soku
z cytryny
½ łyżeczki sody do pieczenia
½ łyżeczki
proszku do pieczenia
2 torebki cukru waniliowego
250g jabłek
Przygotowanie ciasta:
1 – jabłka umyj, obierz, pokoroj w
kosteczkę a następnie dodaj soku z cytryny
2 – mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą
3 – jajko, cukier, cukier waniliowy,
olej, jogurt i jabłka urazem wymieszaj
4 – składniki
mokre połącz z składnikami suchymi
5 – przełóż
ciasto do foremek
6 – pieczenie:
ok. 30minut, 180 stopni
:-)
bon appetit! :-)
Wszystkie pomoce
kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker,
miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty
Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją,
a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna
wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz