Translate

23.5.13

Mufinki z jabłkiem i cukrem waniliowym / muffins with apple and vanillia sugar



Za każdym razem, odwiedzając pobliski ryneczek zastanawiam się na ile 'plastikowe' (lub co gorsza mają paszport chiński) są pojawiające się coraz to nowsze nasze polskie owoce :-)... na razie tylko się im przyglądam i czekam na te prawdziwe:P
Jedynie nie mam wątpliwości do naszych jabłuszek, dlatego dzisiaj kolejne mufinki z jabłkiem i cukrem waniliowym – jak to mufinki najlepsze jeszcze ciepłe, a te polecam szczególnie z lodami waniliowymi!
Dobrego czwartku i lekkiego piątku :)


ciasto na 12 sztuk
250g mąki pszennej
80ml oleju roślinnego
250g jogurtu naturalnego
125g cukru
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
 ½ łyżeczki sody do pieczenia
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 torebki  cukru waniliowego

250g  jabłek


Przygotowanie ciasta:
1 – jabłka umyj, obierz, pokoroj w kosteczkę a następnie dodaj soku z cytryny

2 – mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą

3 – jajko, cukier, cukier waniliowy, olej, jogurt i jabłka urazem wymieszaj
4 – składniki mokre połącz z składnikami suchymi

5 – przełóż ciasto do foremek

6 – pieczenie: ok. 30minut, 180 stopni


:-)  bon appetit! :-)


Wszystkie pomoce kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker, miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją, a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz