Pierwsza
odsłona to szparagi w towarzystwie papryki i boczku na pizzy :-)
Słonecznego
weekendu !
ciasto (blacha 40x30cm)
300g mąki
krupczatki
45g świeżych
drożdży
3 łyżki oliwy
szczypta cukru
szczypta soli
¾ szklanki ciepłej
wody
farsz do pizzy
boczek/wędzonka/szynka (ok 200g)
½ papryki
czerwonej
½ papryki
żółtej
2 pęczki szparagów
2 sery
mozzarella
żółty ser
(niewiele/lub wcale)
ketchup
przyprawa do pizzy
oregano
Przygotowanie:
1
– umyj, obierz,
ugotuj i pokroj: szparagi; po gotowaniu dobrze osusz szparagi
2
– umyj i
pokroj: paprykę (w paseczki)
3
– pokroj:
ser mozzarella (w kostkę); przed krojeniem dobrze go osusz np. używając
ręczników papierowych
4
– ciasto
- wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę: najpierw mąkę z cukrem i
solą, następnie dodaj drożdże, oliwę i ciepłą wodę (około 5 minut ugniataj
ciasto ręką, najlepiej przygotuj ciasto bezpośrednio przed nałożeniem na
blachę, aby nie wyrosło za bardzo)
5
– na rozwałkowany cienko spód do pizzy rozsmaruj
cienką warstwę ketchupu i posyp ją przyprawą do pizzy i oregano
6
– następnie nałóż na ciasto w następującej kolejności:
boczek(uprzednio podsmażony troszkę na
patelni), niewielką ilością żółtego sera (ilość/użycie według
preferencji), paprykę, szparagi, ser mozzarella
Pieczenie: 200 stopni, 10-13minut
:-)
bon appetit! :-)
Wszystkie pomoce
kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker,
miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty
Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją,
a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna
wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)
kocham domową pizzę, taka przebije każdą!
OdpowiedzUsuńzapraszam na indyka w pomarańczach i na rozdanie :)
www.cookplease.blogspot.com