Translate

18.5.13

Pizza ze szparagami / pizza with asparagus


Pierwsza odsłona to szparagi w towarzystwie papryki i boczku na pizzy :-)
Słonecznego weekendu !


ciasto (blacha 40x30cm)
300g mąki krupczatki
45g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy
szczypta cukru
szczypta soli
¾ szklanki ciepłej wody

farsz do pizzy
boczek/wędzonka/szynka (ok 200g)
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
2 pęczki szparagów
2 sery mozzarella
żółty ser (niewiele/lub wcale)
ketchup
przyprawa do pizzy
oregano

Przygotowanie:
1 – umyj, obierz, ugotuj i pokroj: szparagi; po gotowaniu dobrze osusz szparagi

2 – umyj i pokroj: paprykę (w paseczki)
3 – pokroj: ser mozzarella (w kostkę); przed krojeniem dobrze go osusz np. używając ręczników papierowych
4 – ciasto - wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę: najpierw mąkę z cukrem i solą, następnie dodaj drożdże, oliwę i ciepłą wodę (około 5 minut ugniataj ciasto ręką, najlepiej przygotuj ciasto bezpośrednio przed nałożeniem na blachę, aby nie wyrosło za bardzo)

5 – na rozwałkowany cienko spód do pizzy rozsmaruj cienką warstwę ketchupu i posyp ją przyprawą do pizzy i oregano

6 – następnie nałóż na ciasto w następującej kolejności: boczek(uprzednio podsmażony troszkę na patelni), niewielką ilością żółtego sera (ilość/użycie według preferencji), paprykę, szparagi, ser mozzarella

Pieczenie: 200 stopni, 10-13minut


:-)  bon appetit! :-)


Wszystkie pomoce kuchenne takie jak stolnica, foremki do ciasteczek, formy do pieczenia, shaker, miski, garnki i pojemniki towarzyszące moim przepisom są firmy Tupperware.
Produkty Tupperware są dla mnie kulinarną inspiracją, a każdorazowe obcowanie z nimi to niezapomniana kulinarna podróż pełna wrażeń dla wszystkich zmysłów... :-)


1 komentarz:

  1. kocham domową pizzę, taka przebije każdą!

    zapraszam na indyka w pomarańczach i na rozdanie :)
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń