Translate

3.7.13

Tarta owocowa z serkiem wanilowym / fruit tart with vanilla cream cheese


Dzisiaj przepis na tarte błyskawiczną, co jej jednak nic nie ujmuje:)
Smakowity pomysł na przedpołudniową kawę, popołudniowy podwieczorek czy wieczorną rozpustę :-) ... ze świeżymi, sezonowymi owocami...!
Prawdziwie letniego i wakacyjnego wieczorku:D

ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
240g mąki pszennej (lub 1:1 mąki pszennej i krupczatki)
160g masła
80g cukru pudru
opcjonalnie:
1 żółtko (ciasto bardziej sztywne)
albo
1 łyżka śmietany (ciasto bardziej elastyczne)

serek waniliowy:
typy Danio lub Pilos(Lidl)

owoce
truskawki
maliny, jeżyny
porzeczka
ananas (świeży lub z puszki)
kiwi (3 sztuki)
brzoskwinia (świeża lub z puszki)
winogorna, pomarańcze, mandarynki, itp.

Przygotowanie ciasta:
1 – posiekaj na drobne kawałki masło, a następnie utrzyj je z mąką i cukrem

2 – dodaj żółtko/śmietanę i ugnieć ciasto w kulkę (ja zazwyczaj daje żółtko, ciasto wtedy jest kruche :-)) i odstaw je na 1h do lodówki
3 – zimne ciasto przełóż do formy (postaraj się, aby było jednolite w formie - nie miało pęknięć ani sklejeń, ponieważ to grozi tym, że po upieczeniu będzie bardziej łamliwe), oraz starannie ponakłuwaj je widelcem

4 – pieczenie: 10-15minut, 200 stopni (aż się zarumieni)

5 – serek nakładaj na wystudzony spód do tarty i dekoruj owocami:-)

:-)  bon appetit! :-)




3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie, kupiłam kiedyś te formy silikonowe, ale nie potrafię ich używać:)
    zapraszam do siebie na konkurs, Cookie do wygrania :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. równa, owocowa, kolorowa, pycha :)

    OdpowiedzUsuń