Translate

27.7.13

Ciasto drożdżowe z rabarbarem / yeast cake with rhubarb


I w końcu dopadły nas upały, a wygrzewanie na słonku w końcu też jest bardzo męczące i od czasu do czasu trzeba coś przekąsić:)...
Dzisiaj na chwilkę proponuję Wam powrót do rabarbaru – ciasto drożdżowe z rabarbarem – idealne na upalną pogodę, słodkie i orzeźwiające! ... a ten smak i zapach uwodzą ... :-)



ciasto (blacha  40x30cm)
600g mąki
300ml mleka
60g drożdży świeżych lub 12g drożdży suchych
5 żółtek
250g cukru
200g masła
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
trochę rodzynek
1 kg - rabarbaru
kruszonka
200g masła
200g cukru
320g mąki

1 - zrób zaczyn: drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem (nie gorącym, żeby nie „zabić” drożdży), 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 150g mąki – odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia
2 – wymieszaj składniki na ciasto: cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj resztę mąki, masło (wcześniej rozpuszczone i wystudzone) oraz startą skórkę z cytryny
3 – wymieszaj ciasto z zaczynem (najlepiej ręką, tak aby „napowietrzyć” drożdże), wyrabiaj do momentu aż ciasto przestanie się lepić do ręki i odstaw na 0,5 h  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

4 – kruszonka: utrzyj masło, mąkę i cukier


5 – rabarbar: umyj, obierz, pokroj na drobne kawałki i wymieszaj z 3 łyżkami cukru

6 – do wyrośniętego ciasta dodaj sparzone rodzynki, następnie przełóż na blachę, posyp rabarbarem a następnie kruszonką i zanim włożysz je do piekarnika pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia

Pieczenie: 180 stopni, ok. 25 minut




:-)  bon appetit! :-)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz