Dzisiaj przepis
na tarte błyskawiczną, co jej jednak nic nie ujmuje:)
Smakowity pomysł
na przedpołudniową kawę, popołudniowy podwieczorek czy wieczorną rozpustę :-) ...
ze świeżymi, sezonowymi owocami...!
Prawdziwie letniego i wakacyjnego wieczorku:D
ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
240g mąki
pszennej (lub 1:1 mąki pszennej i krupczatki)
160g masła
80g cukru
pudru
opcjonalnie:
1 żółtko
(ciasto bardziej sztywne)
albo
1 łyżka
śmietany (ciasto bardziej elastyczne)
serek waniliowy:
typy Danio lub Pilos(Lidl)
owoce
truskawki
maliny, jeżyny
porzeczka
ananas (świeży lub z puszki)
kiwi (3 sztuki)
brzoskwinia (świeża lub z puszki)
winogorna, pomarańcze, mandarynki, itp.
Przygotowanie ciasta:
1 –
posiekaj na drobne kawałki masło, a następnie utrzyj je z mąką i cukrem
2 – dodaj
żółtko/śmietanę i ugnieć ciasto w
kulkę (ja zazwyczaj daje żółtko, ciasto wtedy jest kruche :-)) i odstaw je na 1h do lodówki
3 – zimne
ciasto przełóż do formy (postaraj
się, aby było jednolite w formie -
nie miało pęknięć ani sklejeń, ponieważ to grozi tym, że po upieczeniu będzie
bardziej łamliwe), oraz starannie ponakłuwaj
je widelcem
4 – pieczenie:
10-15minut, 200 stopni (aż się zarumieni)
5
– serek nakładaj na wystudzony spód do tarty i
dekoruj owocami:-)
:-) bon appetit! :-)
Wygląda rewelacyjnie, kupiłam kiedyś te formy silikonowe, ale nie potrafię ich używać:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na konkurs, Cookie do wygrania :)Pozdrawiam
równa, owocowa, kolorowa, pycha :)
OdpowiedzUsuń:-) :-) :-) ! ! !
Usuń