Translate

29.9.13

Domowe sushi czyli maki sushi z wędzonym łososiem, ogókiem, czerwoną papryką i białym serkiem / Hommade sushi or maki sushi with smoked salmon, red pepper, cucumber and quark



Mimo, że nie mam skośnych oczu - a może właśnie dlatego?! -  od czasu do czasu po prostu muszę zjeść sushi, jest ono dla mnie jak narkotyk ;-)  ...i wierzcie mi.....naprawde przygotowanie jego jest dziecinnie proste!
Polecam każdemu, kto lubi zjeść coś dobrego i lekkiego!
Dzisiejsza kompozycja ma w sobie jeszcze nutkę wakacyjnego słońca, a to za sprawą jednego składnika, jakim jest wędzony łosoś, który pochodzi prosto z Bałtyku  ;-)
Prawdziwie złotopolskiej  jesiennej, a przede wszystkim słonecznej niedzieli :-)


KOMPOZYCJA 1 – czerwona papryka / zielony ogórek / wędzony na zimno łosoś (najlepszy taki prosto z wędzarni)
KOMPOZYCJA 2 – czerwona papryka / zielony ogórek / krewetki (polecam te ugotowane już z Lidl)

wskazówki:
- ryż płuczemy i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu; na każdym się znajdują
- paprykę i ogórek kroimy w jak najdłuższe paseczki
- zwijanie sushi - na początku najlepiej zaplanować mniej składników, wtedy się łatwiej zwija
- specjalną bambusową mate można zastąpić folią aluminiową, jednak zdecydowanie łatwiej zwinąć za pomocą mate bambusowej
- do zlepienia wodorostów najbezpieczniej użyć biały serek

    Wiecej wskazówek jak zwinąć -> link poniżej :-)!

:-)  bon appetit! :-)




5 komentarzy:

  1. Z tym Sushi to mam tak samo - jak raz spróbujesz - ciężko się odzwyczaić po prostu co jakiś czas trzeba, a jeszcze ten imbir :) i napój aloesowy mmmmmmm. Ciekawe co dzisiaj będę miał na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sushi, muszę się kiedyś zmobilizować i zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pierwszy raz spróbujesz dobrego sushi, to musi to być miłość od pierwszej porcji ;) Te Twoje wyglądają naprawdę smakowicie! Muszę namówić moją dziewczynę, żebyśmy zrobili ponownie swoje sushi w domu :) Zazwyczaj jednak zamawiamy sushi na dowóz, bo mamy super sprawdzony cateringi jest mega pysznie. Polecam z całego serca, to tutaj

    OdpowiedzUsuń