Translate

7.10.13

Tarta ze śliwkami / plum's tart


Jesień... to niesamowite smaki i zapachy... śliwek i jabłek... pod różnymi postaciami:-)
W dzisiejszej odsłonie śliwki w złocistej, krucho i maślanej kreacji.
...Tarta rustykalna ze śliwkami - prosta, szybka... i pyszna:)!
Dobrego popołudnia!


ciasto
190g mąki pszennej (może być także żytnia, ciekawy smak...)
125g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
1 żółtko
1 cukier waniliowy

nadzienie
500 kg śliwek
1 łyżka cukru brązowego
szczypta cynamonu
szczypta  mielonych goździków

dodatkowo:
1 jajko
                  1 łyżka cukru brązowego


Przygotowanie:
1 – śliwki umyj, wypestkuj i pokroj na ćwiartki

2 – do śliwek dodaj cukier brązowy, cynamon, goździki i wszystko wymieszaj

3 – przesianą mąkę ugnieć z masłem, cukrem pudrem, wodą solą, żółtkiem i cukrem waniliowym (schowaj ciasto na 1h do lodówki)
4 – po wyjęciu z lodówki, jeszcze zimne, ciasto rozwałkuj w okrąg o grubości 0,5 cm, posmaruj rozbełtanym jajkiem (nie całym, reszta będzie potrzebna na brzeg ciasta)


5 – na sam środek ciasta wyłóż nadzienie, zostawiając około 4 cm wolnego brzegu ciasta

6 następnie pusty brzeg ciasta zawiń do środka

7 – brzeg ciasta posmaruj resztą jajka i posyp brązowym cukrem

pieczenie: około 30 minut, 190 stopni


 

Pyszna jest na gorąco;-)!

:-)  bon appetit! :-)


3 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie! Aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham śliweczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie domowa, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń