Translate

18.7.13

Tarta z białą i czerwoną porzeczką / tart with white and red currant



Dzisiaj wyczekiwany pierwszy porzeczkowy przepis na ... tartę z białą i czerwoną porzeczką... jedną z moich ulubionych:-)! ...nie tylko za słodko-kwaśny smak, ale także za kompozycje kolorystyczną;-)

ciasto (przepis podstawowy, 26cm)
240g mąki pszennej (lub 1:1 mąki pszennej i krupczatki)
160g masła
80g cukru pudru
opcjonalnie:
1 żółtko (ciasto bardziej sztywne)
albo
1 łyżka śmietany (ciasto bardziej elastyczne)

krem waniliowy:
500ml mleka
2 żółtka
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
125g masła

biała i czerwona porzeczka

Przygotowanie ciasta:
1 – posiekaj na drobne kawałki masło, a następnie utrzyj je z mąką i cukrem

2 – dodaj żółtko/śmietanę i ugnieć ciasto w kulkę (ja zazwyczaj daje żółtko, ciasto wtedy jest kruche :-)) i odstaw je na 1h do lodówki

3 – zimne ciasto przełóż do formy (postaraj się, aby było jednolite w formie - nie miało pęknięć ani sklejeń, ponieważ to grozi tym, że po upieczeniu będzie bardziej łamliwe), oraz starannie ponakłuwaj je widelcem

4 – pieczenie: 10-15minut, 200 stopni (aż się zarumieni)


Przygotowanie kremu:
1 – wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy
2 – rozpuść w mleku masło oraz dodaj żółtka
3 – do gotującego sie mleka dodaj mąkę wymieszaną uprzednio z cukrami
4 – podczas gotowania cały czas mieszaj, tak długo aż krem zgęstnieje i otrzyma jednolitą konsystencje
5 – lekko przestudzony krem nakładaj na wystudzony spód do tarty i dekoruj porzeczkami:-)


:-)  bon appetit! :-)







4 komentarze:

  1. Nie sądziłam, że porzeczka może być aż tak dekoracyjna :) Super wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. no, robi wrażenie na takiej tarcie, co nie ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :-)! coś dla oka i podniebienia jednocześnie;)

    OdpowiedzUsuń