Kochani, w te upały śniadanko czy kolacje...
proponuje Wam w takiej formie :-)
Robiliście już sami kiedyś jogurt? Wydaje się Wam
to bezsensowne, zwłaszcza w dzisiejszej dobie, gdzie lodówki w supermarketach wypełnione
są po brzegi najróżniejszymi propozycjami jogurtowymi?... Po prostu przekonajcie
się sami! :-)
Naturalny jogurt - idealny do porannego musli, a w
aktualnej porze obfitości owocowej – wspaniały do kompozycji jogurtów owocowych,
czy jako składnik koktajli!
A cały sekret tkwi w odpowiednim doborze
składników, czyli mleka (z krótkim terminem ważności) a w szczególności jogurtu
– bezwzględnie musi być naturalny i „prawdziwy”, a o takie na naszym rynku
coraz trudniej (między innymi polecam z Kościana i Strzałkowa).
składniki
1 litr świeżego mleka (najlepiej takiego w woreczku)
3 łyżki mleka w proszku (rekomenduje Gostyńskie)
2 łyżki cukru
1 mały (ok.200g) jogurt naturalny (najlepsze
ze Strzałkowa lub Kościana)
1
– zagotuj w dużym garnku: mleko
razem z mlekiem w proszku i cukrem
2
– ostudź – do 37stopni, czyli
do momentu gdy mleko nie będzie już parzyć
3
– dodaj: do wystudzonego
mleka dodaj cały jogurt naturalny i dobrze wymieszaj, następnie przełóż do
miski
4
– odstaw w ciepłe miejsce na 6-8h (najlepiej
w kuchni, zimą blisko kaloryfera), nie zamykaj szczelnie miski, najlepiej
nakryj ściereczką
5
– gdy mleko uzyska gęstą konsystencje, wstaw na 4h do lodówki – i gotowe :-)!
:-)
bon appetit! :-)
Też produkuję domowy jogurt, ale bez mleka w proszku... po co tu ono?
OdpowiedzUsuńProchy to niech sobie siedzą w sklepowej 'masówce' ;)
dodaje gęstości... i nie jest szkodliwe :P;)
UsuńJadłam dawno dawno temu "domowy" jogurt i bardzo mi smakował i tak noszę się z zamiarem:)
OdpowiedzUsuń:-) zrealizowania zamiaru zatem życzę ;-)!!!
Usuń