Jesień... to
niesamowite smaki i zapachy... śliwek i jabłek...
pod różnymi postaciami:-)
W dzisiejszej
odsłonie śliwki w złocistej, krucho i maślanej kreacji.
...Tarta rustykalna
ze śliwkami - prosta, szybka... i pyszna:)!
Dobrego popołudnia!
ciasto
190g mąki
pszennej (może być także żytnia, ciekawy smak...)
125g zimnego
masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej
wody
1 żółtko
1 cukier
waniliowy
nadzienie
500 kg śliwek
1 łyżka cukru
brązowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
dodatkowo:
1
jajko
1 łyżka cukru
brązowego
Przygotowanie:
1 – śliwki umyj, wypestkuj i pokroj na ćwiartki
2 – do śliwek dodaj cukier brązowy, cynamon,
goździki i wszystko wymieszaj
3 – przesianą
mąkę ugnieć z masłem, cukrem pudrem, wodą solą,
żółtkiem i cukrem waniliowym (schowaj
ciasto na 1h do lodówki)
4 – po wyjęciu
z lodówki, jeszcze zimne, ciasto rozwałkuj
w okrąg o grubości 0,5 cm, posmaruj rozbełtanym jajkiem (nie całym, reszta będzie potrzebna na brzeg ciasta)
5
– na sam środek ciasta wyłóż nadzienie, zostawiając
około 4 cm wolnego brzegu ciasta
6 – następnie pusty brzeg ciasta zawiń do środka
7
– brzeg ciasta posmaruj resztą jajka i posyp brązowym cukrem
pieczenie: około
30 minut, 190 stopni
Pyszna
jest na gorąco;-)!
Wygląda fantastycznie! Aż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham śliweczki:)
OdpowiedzUsuńCudownie domowa, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń